Pap Gábor - Lúdas Matyi, avagy a magyar nemes megigazulása

Pap Gábor - Lúdas Matyi, avagy a magyar nemes megigazulása
Ára:  3.000Ft 2.700Ft (+ szállítás)
Szerző:   Pap Gábor

A magyar irodalom gyöngyszemei csillagmítoszi foglalatban 2. kötet

"De ehhez észre kellett vennem -igazán nem volt könnyű! - hogy a Lúdas Matyi című elbeszélő költemény végső soron nem a címszereplő, hanem éppenséggel Döbrögi úr, a magyar nemes "rejteki" beavatás-története. Matyi ebben a folyamatban a beavatás eszközlője.
Mint valami bölcs Zen-mester, ő is botütésekkel rögzíti bele a nehézfejű tanítványba a számára létfontosságú tudnivalókat. (Ne felejtsük el: a Merkúr-működés a maga legmagasabb fokozatában "a filozófusok Merkúrja" címet viseli, mítikustörténeti szinten pedig a legismertebb képviselője a "háromszor magasztos" Hermész Triszmegisztosz!)

Fazekas Mihály elbeszélő költeményének cselekménye ezek szerint így is summázható: a magyar nemes megigazulása. Voltaképpen magára - igazibb, eredendő magára - találása.

Már az 1815-ös bécsi kalózkiadás szerkesztője, Kerekes Ferenc is ezt a mozzanatot hangsúlyozza a műhöz írt "Elöljáró beszédjében" Mi tetszett neki kiváltképpen "ezen kis munkában"? A "körmönfönt magyaros szóllás formája" meg a "természeti festés mellett:

"...egyszersmind Döbrögi úrnak
Pédátlan példás megjobbúlása is egybe
Úgy szívemre hatott, hogy azonnal, mint Matyi, én is
Háromszor tettem fogadást, hogy közrebocsátom..."

Hogy ez a "megigazulás" nemcsak üres szemfényvesztés vagy naiv ábránd, hanem gyökerekig ható valódi megújulás is lehetett, azt nem a mítikus, hanem a hétköznapi értelemben vett történelem színpadán tudjuk igazolni. Mivel? A magyar nemességnek végre a nevéhez méltó, korszakos jelentőségű tettével: a jobbágyság 1848-ban történt felszabadításával."

Pap Gábor

158 oldal

 

A szerző további művei

Vélemények

A rendeléssel, szállítással és boltunk egyéb termékeivel kapcsolatban érdeklődjön bizalommal.

Tel.:   +36 20/319 8250

E-mail:  szkitiagyor@gmail.com

Legutóbbi látogatásai
Legutóbb megnézett termékek
  1. Pap Gábor - Lúdas Matyi, avagy a magyar nemes megigazulása
Az Ön kosara üres

( bővített keresés)
Szerzők

Magunkról:

A Szkítia Győr Nemzeti Könyvesbolt a belvárosában található (9022 Győr, Pálffy utca 9.) Polcainkon megtalálhatóak a magyar nemzet őstörténetével, történelmével, hagyományával, népzenéjével, stb. foglalkozó kiadványok, könyvek és cd-lemezek.

Büszkék vagyunk rá, hogy tevékenységünkkel hozzájárulunk a magyar nemzet hagyománykincsének megőrzéséhez, életben maradásához. Valljuk, hogy csak ebből a kimeríthetetlen kincsestárból merítve és építkezve tud újjászületni a magyarság. A sokféle könyv és zenei CD mellett nemzeti ruházat forgalmazásával is foglalkozunk, a Warrior - Magyar Harcos termékek széles választéka - póló, ingpóló, pulóver, kabát, sapka - megtalálható polcainkon. Természetesen mi a boltunkban személyesen történő "böngészés" hívei vagyunk, de a "világhálóról" történő megrendeléseket is szívesen teljesítjük. A Szkítia Győr Nemzeti Könyvesbolt várja Önöket személyesen Győr belvárosában, vagy a világhálón!

Hazafias üdvözlettel:

Jobbágyi Zsolt

(tulajdonos)

Nyitvatartás:

hétfő - péntek
9.30 - 17.30 óráig
szombat
9.00 - 13 óráig
vasárnap
Zárva

Képek boltunkról

          

 

Elérhetőség

9022 Győr,
Pálffy utca 9.

Tel.: +36 20/319 8250
E-mail: szkitiagyor@gmail.com